Jak prodloužit ISO certifikáty 9001 a 17100 v koronavirové krizi?

Zbyněk Zelenka

Zbyněk Zelenka

11. 5. 2020

Stejně jako se řada „čistě off-line“ firem v posledních týdnech rychle adaptovala a přesunula do on-line prostředí, ukázalo se, že inovovat se dá i v případě externích auditů a certifikací.

Zažili jsme historicky první on-line audit

Termín auditu a recertifikace norem ISO 171009001 nám letos vyšel na 8. a 9. dubna 2020. Ovšem ta situace... Hotely zavřené (auditoři z Prahy by tak museli na otočku ujet stovky kilometrů) a sdružování více lidí zakázané (v kancelářích nikoho nepotkáte, téměř všichni pracujeme z domova), takže klasické pozvání auditorů do sídla firmy nedávalo smysl.

Protože je ale dobré každou krizovou situaci brát jako výzvu, poprali jsme se i s tímhle.

Co kdybychom audit vyřešili on-line? Dříve nemyslitelné, dnes logické a nezbytné. Auditoři z TÜV NORD obratem souhlasili a všichni jsme se pustili do příprav.

„Videokonference Praha-Zlín“ pak proběhla přesně podle plánu. A já osobně musím říct, že jsem si tento audit velmi užíval, dokonce víc než ty minulé. :-) Aniž bych totiž opustil svou kancelář, se všemi jsem byl neustále v kontaktu, každému jsem viděl na obrazovku, co a jak kdo přesně auditorům prezentuje... nemohl jsem si tuhle formu auditu vynachválit.

Audit dopadl úspěšně a oba certifikáty nám byly prodlouženy.

Chtěl bych našemu týmu poděkovat za perfektní přípravu a také auditorům za přizpůsobení se novým podmínkám. Kdybychom měli výrobní provozy, tak by to zcela jistě takto nebylo možné provést, ale naše činnost je dokumentována pouze na papíře, obrazovce, v databázích, informačním systému, apod., takže to možné bylo. A jsme za to velice vděční.

 

Je on-line audit vhodný i pro vás?

Pokud vám to okolnosti dovolují, určitě se na možnost on-line auditu poptejte u vámi vybrané certifikační společnosti. Doporučujeme nečekat na zmírnění současných opatření nebo odkládání auditu “na neurčito”, protože je možné, že certifikace podle norem ISO 900117100 budou pro překladatelské agentury ještě důležitější než kdy dříve.

S největší pravděpodobností budou firmy po celém světě chtít spolupracovat především s prověřenými dodavateli překladatelských služeb, aby měly jistotu, že za své peníze dostanou požadovanou kvalitu. A výše zmíněné certifikáty jim pomohou v rozhodování.

Za nás tedy on-line audit rozhodně doporučujeme.

Jen vteřinku, prosím

Abyste tu pohodlně našli vše o našich jazykových službách, používáme nezbytné soubory cookies. Když povolíte i ty marketingové, občas na vás někde vyskočí naše reklama. :-)

Zjistit víc o ochraně osobních údajů na našem webu