Všechno zlé je k něčemu dobré

Zbyněk Zelenka

Zbyněk Zelenka

13. 1. 2021

6 pozitiv, která přinesla současná situace

„Všechno zlé je k něčemu dobré.“ Tak to říkávali naši rodiče a prarodiče. A je na tom kus pravdy.

Vzhledem k záplavě negativních zpráv všude kolem bych rád trochu „vybalancoval misky vah.“ Ano, situace není dobrá, ale už mnohokrát v minulosti se lidé a firmy po celém světě dokázali vyrovnat s mnohými těžkostmi, a nakonec z toho vyjít silnější.

Uznávám, že je v této situaci složité hledat nějaká pozitiva (i díky médiím, která preferují šokující a negativní zprávy, aby přitáhla pozornost), ale jako majitel 30 let fungující firmy zkrátka cítím povinnost se vyjádřit a možná někomu vlít novou krev do žil.

Můžeme tedy najít na současné „korona krizi“ něco dobrého? Vždyť to způsobuje všem lidem – i naší překladatelské agentuře – samé potíže. Některým firmám i likvidační. A podle všeho ještě navíc není této krizi konec.

I tak věřím, že je dobré změnit úhel pohledu a pokusit se přeci jen zmínit prokazatelná pozitiva.

1. Rozšíření Home office

Když budu mluvit za naši agenturu, před krizí jsme pečlivě zvažovali, komu povolíme (za jakých podmínek, kdy a proč) pracovat z domu. Bylo to o zvažování bezpečnostních rizik (hlavně z hlediska softwaru), důvěře v zaměstnance (svědomité plnění pracovních úkolů), o vzájemné výhodnosti pro obě strany, firemních nákladech na HW i SW, technickém zajištění provozu atd.

Najednou se v loňském roce stalo, že se všechny tyto „problémy“ daly vyřešit téměř okamžitě. A šlo to. Teď, i když už do kanceláří můžeme (při dodržování bezpečnosti dle nařízení vlády), je tady najednou celkem dost místa. Hodně lidí zjistilo, že obojí má svoje výhody a nevýhody a někteří dál zůstávají částečně dělat z domu – a my takový režim plně podporujeme.

Pokud jsme se někdy v minulosti obávali třeba toho, že lidé při delší práci z domova nebudou pracovat s odpovídajícím nasazením, ukázalo se to jako naprosto liché. Musím říct, že jsem fakt hrdý na to, jak náš tým všechna ta omezení zvládl a zvládá dodnes.

Nepochybuji, že v ostatních firmách, ve kterých je možné pracovat z domu, je to stejné a lidé i doma odvádějí stejně dobrou práci jako předtím v kanceláři.

Zároveň si uvědomuji, že při naší profesi zajišťování překladatelských služeb se mi to hezky mluví. Je mi moc líto všech, kteří z domova pracovat nemohou (cestovní kanceláře, letecké společnosti, restaurace, však všichni víme, koho to postihlo).

Ale například naši překladatelé pracují z domu celý život, tak to pro ně pracovně nebyla prakticky žádná změna. Nicméně i tak musím říct, že se všichni těšíme, až se s nimi zase budeme osobně vídat při neformálních setkáních.

Podle mého názoru je home office dobrá věc. Uspoří se čas pracovníků i náklady za dopravu, sníží se tedy zátěž pro životní prostředí atd.

2. Budeme si více vážit osobního kontaktu a „běžných“ věcí

Člověk si uvědomí, jak důležité je potkávat se osobně (ne jenom na obrazovce). Já jsem byl také překladatel a určitou dobu jsem hodně pracoval z domu. Z domova jsem dělal potom i jako manažer, ale ono je to hrozně ubíjející a v některých činnostech neefektivní. Člověk taky začne být „plachý na lidi“, takže se vůbec nedivím např. dětem, které se těší znovu do školy (za kamarády, za paní učitelkou).

Někdo taky nemá doma odpovídající techniku. Problém samozřejmě může být i to, když jsou děti malé a oba rodiče musejí do práce a babičky či dědečkové na hlídání nejsou.

Uvědomění si nezbytnosti sociálních vazeb a osobních kontaktů je dobrá věc, a to jak v práci, tak i mimo ni. Člověk si potom více váží toho, co najednou nemá.

A určitě nebudu sám, když řeknu, že jakmile se situace uklidní a zase se začneme normálně potkávat, bude mi to pivko na oblíbené zahrádce chutnat tak nějak víc než kdy předtím. :-)

3. Nové způsoby komunikace vedení workshopů, auditů, schůzí, pohovorů…

IT firmy velmi rychle zdokonalily software pro společnou komunikaci na dálku. Má to hodně výhod, ale přirozeně i své nevýhody. Běžnou agendu do určitého počtu lidí lze takto řešit bez problémů. A to i jazykové kurzy a jiné aktivity. Např. my jsme minulý rok dokonce dělali audit on-line.

Je fakt, že když se někdo odhlásí (nebo ani neodhlásí) na poslední chvíli třeba z jazykového kurzu, tak je to trochu jiné, než když nepřijde do třídy. Když mám moc práce, tak se přece nepřihlásím do kurzu a nic se „jakože neděje“. Ale ono se děje. Učitel se musí zaplatit tak jako tak, ale je to jaksi méně osobní.

Takže organizační výhody a úspory časové i finanční, zajištění zdraví – to je to pozitivum. Na druhé straně je bohužel odosobnění vztahů.

I tak si ale stojím za tím, že spousta firem zjistí, jak efektivní je některé věci řešit hlavně online a budou to tak nejspíš dělat i po skončení téhle pandemie.

4. Zvýšení počítačové gramotnosti

Spousta lidí, hlavně rodičů, se musela rychle naučit používat nové komunikační prostředky, především z důvodu distanční výuky ve školách. I když se to samozřejmě stalo vynuceně, ve výsledku to může znamenat velkou výhodu pro ty, kdo si s počítači doteď moc nerozuměli.

Počítačová gramotnost je v dnešní době základním požadavkem pro obrovské množství povolání a volnočasových aktivit, takže se dá očekávat, že do budoucna její význam ještě vzroste. Tato situace nás nutí si nové znalosti osvojit, a to je to „dobré“. Hlavně malé děti se v tomto smyslu určitě posunuly dopředu.

5. Zvýšení obratu některých firem a přesun lidí do jiných oborů

Tímto bodem nechci urazit majitele uzavřených provozoven, ale zkrátka jsou obory, kterým krize neuškodila. Je jich přirozeně méně než těch poškozených, ale jsou (např. rozvozy jídel, internetové firmy, internetové prodejny, HW a SW firmy, farmaceutické firmy, atd.). Takže jako po každé „válce“, i nyní nejspíš dojde k přesunu pracovních sil do jiných profesí.

Tento bod má i svůj další důležitý aspekt.

Spousta firem, kterým se teď daří, otevírá nová pracovní místa, shání brigádníky, inovují, platí daně atp. Pomáhají tak zmírňovat dopady krize na celou společnost a umožňují lidem překlenout těžké období. Važme si jich!

Příkladem budiž třeba to, že mnozí lidé z postižených firem mohou v době krize např. rozvážet jídlo a nákupy, pracovat ve skladech, řešit administrativu nebo dělat další činnosti pro firmy, které dál fungují. Nemusí sedět nečinně doma, ale mohou dál pracovat (i když taková změna určitě není snadná) a mohou živit své rodiny.

Co se týče nás, zatím se držíme a nemuseli jsme propouštět. Výkon naší agentury zůstal v roce 2020 přibližně stejný jako v roce 2019. Všichni děláme maximum pro to, abychom měli dost projektů, zákazníkům nadále poskytovali profesionální překladatelské služby a jsme tu jako vždy i pro naše překladatele. Uvidíme, jak se vše vyvine dál, ale zůstáváme optimisty.

6. Stravenkový průmysl, další úspory na obzoru

Dávat cca 7 % stravenkovým firmám, které si tvrdě vybojovaly, že stravenky jsou bonus a firmy z toho mají daňové úlevy, to bylo v pořádku. Ale krizová situace vyžaduje úspory, kde to jen jde.

Teď se ukazuje, že bude možné dávat tyto bonusové výdaje bez stravenek přímou platbou do výplaty (s daňovou úlevou), takže se dá ušetřit těch cca 7 %.

Obecně vzato, když firma nemá žádné bonusy, ať už podporované vládou nebo ne, tak hůř získává kvalitní zaměstnance, to je prostě fakt.

Takže bonusy ano, a když budou vyšší, bude to jedině dobře.

Současná situace není pro nikoho snadná. Mám už ale v povaze, že se vždy snažím hledat i to dobré, protože to člověku pomůže překonat i velmi těžká období. Děkuji, že jste si článek přečetli, snad vám dodal elán do dalších měsíců. Přeji vám, ať jsou méně složité než ty předchozí a vše zvládnete.

Jen vteřinku, prosím

Abyste tu pohodlně našli vše o našich jazykových službách, používáme nezbytné soubory cookies. Když povolíte i ty marketingové, občas na vás někde vyskočí naše reklama. :-)

Zjistit víc o ochraně osobních údajů na našem webu